Decoupage-ról általánosságban

Decoupage-ról általánosságban

 A decoupage (szalvétatechnika) egy olyan kreatív technika, aminek segítségével tetszőleges felületet díszíthetünk színes mintákkal, szalvétából kivágott motívumokkal stb. Ez az egyik legkedveltebb kreatív hobbi technika,

mert könnyen elkészíthető,

nem igényel különösebb kézügyességet,

szinte minden felületre (fa, papír, cserép, textil, gipsz, üveg, hungarocell stb.) alkalmazható.

A kiválasztott szalvétamotívumot ollóval vágjuk ki, vagy kézzel tépjük körbe. Ezután válasszuk szét a többrétegű szalvétát és csak azt a réteget használjuk fel, amelyiken a minta van. A többi rétegre nem lesz szükségünk.(de használhatjuk ecset törlésre)

A díszítendő felületet ecsettel vékonyan kenjük be decoupage-ragasztóval. Simítsuk rá a kivágott szalvétamotívumot, majd hagyjuk megszáradni. Száradás után még egyszer kenjük át a felületet szalvétaragasztóval. Tartósabbá és fényesebbé tehetjük a mintát, ha átkenjük decoupage-lakkal.

Az ecsettel mindig középről a szélek felé haladjunk! Ha sötét felületre ragasztjuk a szalvétát, előzőleg célszerű azt pasztell színnel lefesteni, mert a sötét alapszín átüthet a szalvétán. A decoupage-technikához nem csak szalvétát használhatunk, hanem bármilyen papír alapú mintát( rizspapírt,hobby papírt, klasszikus decoupage papírt, decoupage papírt....)

Galéria